een mooie tocht door de Serra en naar de tempelier - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van nellekeenadoverwinteren - WaarBenJij.nu een mooie tocht door de Serra en naar de tempelier - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van nellekeenadoverwinteren - WaarBenJij.nu

een mooie tocht door de Serra en naar de tempelier

Door: adbut

Blijf op de hoogte en volg

03 November 2007 | Portugal, Lissabon

Goed Gouveia dus. Een aardige hooggelegen camping van nederlandse eigenaren die bovendien een heel aardige maaltijd weten te bereiden. De koude noordenwind blaast de nachten naar temperaturen van plm. 2 gr. maar de dagen zijn meer dan voortreffelijk met heldere luchten en fraaie vergezichten. Het is dan nog steeds kortebroekenweer, maar een katoenen trui is welkom, bij 18 graden op deze hoogte. (camping op zo'n 600 m.). Later maken we wat tochtjes door de Serra de Estrela,en genieten van de goede sfeer en de gezelligheid op de camping Quinta das Cegonhas. (Boerderij van de ooievaars, maar die hebben we niet gezien). De volgende dag een tocht naar de top van de Serra (1993 m. , maar met een torre erop halen ze net de 2000m.!). We verzanden bij het terugrijden leterlijk op/in een zandweg vol kuilen en wilde honden en besluiten - tegen onze gewoonte in - om te keren en dezelfde weg terug te nemen: een nederlaag, maar 't was wel spannend daar in the middle of nowhere...
Donderdag 1 nov. (allerheiligen, de kerkhoven worden met bloesems overladen en de processies zijn overal te zien), een feestdag dus en wij vertrekken naar Ferreira do Zezere vlak bij de Tempeliersplaats Tomar (kleinzoon Tomar hadden we beloofd in elk geval daar te gaan kijken). Ons verblijf op camping Ouinta da Cerejeira is plezierig, ook hier NL eigenaars en een gemoedelijke, plezierige ontvangst.
Vrijdag 2 november gaan we naar Tomar dat op plm. 16 km. van de camping ligt. De stad heeft een fantastisch historisch centrum en wordt gecdomineerd door het kasteel van de orde van de Tempeliers. Een buitengewoon boeiende ervaring om in die gigantische complexen rond te dwalen. Alles is groter en grootser dan wat we ooit gezien hebben, fraaier dan menig bijzondere kathedraal en een bijna schunnige overdaad. De Orde van Christus, gesticht door de ridder-monniken Tempeliers heeft zijn domicilie in dit complex dat het Convento do Christo heet en dat de meest fraaie beeldhouwwerken aan kerkportalen, gevels en ornamenten herbergt. De monniken/ridders wisten de gewone mens in die dagen wel klein te maken en hun vijanden te imponeren met overdaad en machtsvertoon. Overal in de stad wordt de route naar het kasteel in het plaveisel aangegeven met in stenen ingelegde 4-kante tempelierskruisen. Verdwalen lukt dus niet. Als we dit vergelijken met Santiago de C., lijkt Tomar door zijn overweldigende grootsheid wat minder toegankelijk dan SdC. dat meer de menselijke maat hanteert.
Vandaag (03/11) een marktje in Ferreira bezocht en twee Dourado's voor de barbecue gescoord. Morgen een wandeling van een paar uur gepland (als Ruby meekan in deze hitte - 26 gr.). Maandag naar de grote traditionele regiomarkt en dinsdag verder zuidwaarts. We naderen de Algarve en Andalucia.

Nog even een omissie herstellen: ben vergeten zus Francis (26/10) met haar 51 te feliciteren: alsnog VAN HARTE, meid!

Lieve mensen, dat was het weer tot zover, we keep in touch en laat ons weten hoe het jullie in koud en somber NL. vergaat.

Ontvang onze groeten en een knuffel,
Ad&Nellke

• 03 November 2007 - 16:54

Hans En Tineke:

Inderdaad een somber maar niet koud Nederland.(15 graden) Wij kunnen hier niet zo ver kijken. Wij kunnen het hier niet meer met alleen een katoenen trui. Daar moet toch echt al een jas overheen.
    Geniet maar lekker verder en wederom de groetjes van ons viertjes. Olav is ook gearriveerd met Olga, dus. Morgen ontbijten met z'n zessen (+ Dagmar en Cees) gr.

• 03 November 2007 - 21:40

Rita & Fred:

Aan de felicitaties voegen we graag de onze toe. Die Tempeliers zijn onlangs door de Paus weer erkend en als niet ketters in ere hersteld. In Malta zijn de Tempeliers ook de baas geweest, te zien aan de gebouwen en vestingen.
    Belangrijker is dat jullie genieten, maar het is hier in Amsterdam 's avonds iets warmer. Zeker niet voor lang.
    Amuseer jullie en we kijken uit naar de volgende beschrijving.

• 04 November 2007 - 11:41

Lo En Miek:

WE zijn alweer gewend in nederland. Hebben alweer veel opgepast. Jullie genieten lekker en portugal is mooi. Hier is het 15 graden en daarna wordt het kouder en guurder noordwesten winden.
    groetjes Lo en miek

• 04 November 2007 - 22:57

Han En Pedro:

Ik had een reactie gestuurd, een klein weerberichtje, maar soms zit ik ongelofelijk ye klooien met het verzenden van berichten als deze

• 04 November 2007 - 23:01

Han En Pedro:

Nu blijkt dat er weer wat is misgegaan, ik verstuur een half bericht.
    Nog maar eens opnieuw: het is hier volop herfst aan het worden, veel vallend blad ( les feuilles mortes), veel grauwe luchten en het begint rond vijf uur al weer te donkeren.
    Verder gaat het goed, het lijkt er op dat de hernia van Han, waar zij de hele zomer veel last van heeft gehad, bijna over is, en nu maar hopen dat het zo blijft.
    Ontvang de hartelijkste groeten en een goede voortzetting,
    Han en Pedro

• 06 November 2007 - 09:37

Karelly:

Wat moeten jullie toch afzien, met zo'n 26 graden, terwijl wij hier momenteel echt genieten van puur Hollands herfstweer. De laatste bladeren verlaten de bomen om zich voor eeuwig neer te vleien op dampige vochtige bodems.

Toch zijn we wel een beetje jaloers. Gniet er volop van en bedankt voor jullie "zoethoudertjes".

Karelly

• 08 November 2007 - 13:01

Francis:

hoi lieverds bedankt voor de felicitatie ben blij dat jullie het zo fijn hebben ik ben de laatste dagen alleen maar bedden aan het verschonen sebas ziek gaby ziek bij mij thuis, christian ziek en nu zelf ziek is niet echt lekker en duik zo ook mijn bed weer in voor de rest gaat alles hier prima, chris heeft nieuwe boven tanden en kan nog niet goed eten maar hij heeft weer een stralende lach. Souverein is aangenomem bij het korps mariniers en die begint 26 november met zijn trainingen. lieve groeten van ons allemaal en geniet maar lekker

• 08 November 2007 - 14:27

Marcel Smit:

Als ik het verhaal over het Tempeliers kasteel lees word ik toch enigzins jalours (heb ik niet gouw) het heeft dan ook mijn interesse. Het ga jullie goed maar zout in de wonden wrijven is niet nogiog.

• 09 November 2007 - 14:26

Theo En Annie:

Lieve luitjes,mooie verhalen om te lezen van jullie onderweg.Hier is het op het moment erg herfstig,storm en regen en zelfs hagel, maar daar houd ik ,Annie, erg van, ook in het bos Oranjezon was het afgelopen weekend erg mooi.Met het nieuwe kleinkind Luuk gaat alles goed,zijn moeder is alweer aan het werk,en neemt hem tot januari mee,daarna gaat hij een aantal dagen naar een dagverblijf, het hofnarretje. Begin december feestweekend i.v.m.koperen bruiloft van Karin en Etiënne wat vliegt de tijd toch snel!! Dus lieve mensen blijf vooral genieten, veel liefs van ons. O, ja we staan niet meer op de mailinglijst,we voegen er onszelf weer aan toe.

• 13 November 2007 - 06:37

Dina Bodde:

Hoi Ad en Nelleke,

We horen wel dat jullie al hele mooie dingen hebben gezien.Ik ben best wel een beetje jaloers.Hier is het storm en regen.Ik ben niet zo goed in brieven schrijven dus dit was mijn berichtje

heel veel plezier, en we horen van elkaar

groetjes Geert en Dina